Domaine du Vieux Lazaret Blanc Châteauneuf-du-Pape
Rhône, FrankrikeNamnet ”Vieux Lazaret” har sitt ursprung från 1600-talet. Det fanns då, i byn Châteauneuf-du-Pape, ett ”Lazaret”, d v s ett klosterhärbärge. Det sköttes av ”Lazarister”, munkar som tog emot gamla, fattiga och sjuka människor. Lazaristerna är en munkrörelse som grundades 1625 av Saint Vincent de Paul och som fäste vikt vid att predika evangeliet för de fattiga. Denna grupp slog sig ner i Paris i Lazarets hus redan 1632, därav namnet ”Lazariste”.
Quiot-familjen ägde klosterhärbärget i två sekel och 1915 bestämde de sig för att uppkalla sin viktigaste vingård efter härbärget, och namnet blev således: ”Le Domaine du Vieux Lazaret”.
Efter skörd pressas druvorna och musten får sedan jäsa på jästfällningen i 4 månader vid minst 20°C. Musten från roussanne får jäsa och åldras på ekfat innan slutlig blandning sker. Efter 10 månader på fat och ekfat, buteljeras de på vingården.