

Fransk premiumaperitif
Lillet – aperitif från Bordeaux


Lillet Blanc, Rouge eller Rosé?
Lillet finns i smakerna Lillet Blanc, Lillet Rouge och Lillet Rosé. Dessa premiumaperitifs kan avnjutas som de är ihop med rikligt med is och en skiva apelsin eller gurka som garnityr, eller i en Lillet Tonic som har samma grundrecept som en Gin & Tonic. Eller varför inte en Lillet Sangria eller göra som James Bond; en Vesper Martini med Lillet?


Ett äkta, franskt hantverk
I hjärtat av den världskända regionen Bordeaux ligger Podensac. Här tillverkas Lillet, ett äkta hantverk som produceras av enbart tio personer. Lillet karaktäriseras av dess fruktiga, kanderade noter med en balanserad fyllighet och livlig smak. Förutom den rika historien och de kunniga vinmakarna bakom Lillet, utmärks vinet av att det är en naturlig och vegansk produkt, utan vare sig tillsatser eller färgämnen.


Vad är Kina Lillet?
Kanske känner du igen namnet Kina Lillet från James Bonds klassiska Vesper Martini? Kina Lillet är föregångare till den Lillet vi producerar idag. Mellan år 1887–1986 producerades vad som då hette Kina Lillet, en aperitif baserad på vitt vin och fruktlikör smaksatt med quinine (en alkaloid från barken på Cinchona-trädet). Ordet “Kina” kommer från quinines huvudingrediens: barken på kina-kina trädet, eller Chinachona-trädet. Idag är Lillet lite sötare, och innehåller mindre mängd quinine.
Lillet – traditionella metoder ger karaktäristiska smaker
Bordeaux, regionen där Lillet produceras, har en lång och rik historia av vinproduktion och förstklassiga druvor, och sedan 1872 är det dessa druvor som skapar den unika smaken i Lillet. Under produktionen av Lillet är det källarmästaren som väljer ut vilka viner som håller högst kvalitet, tillsammans med årets urval av frukt, fruktskal och bark från bland annat Sydamerika, Haiti och Spanien. Urvalet av vin, frukt och bark macereras sedan enligt samma metoder man använt sedan 1800-talet. Frukt och skal påbörjar sin långsamma maceration i kall alkohol och efter några veckor, när smakerna har extraherats, pressas frukten för att få ut alla härliga smaker.
Fruktpressningen är en avgörande del, och har en stor roll i Lillet’s aromatiska rikedom. När frukten pressats blandas macerationen – en fas som kallas ”Vinage”. Varje cuvée lagras sedan med omsorg och kärlek av källarmästaren. Lillet Blanc och Lillet Rouge cuvées tillbringar flera månader i franska ekfat från Tronçais, för att tillåta aromerna att mogna, och ger drycken dess karakteristiska smak. Lillet Rosé buteljerats direkt för att hålla sin fräschör och lätthet. Den röda färgen är helt enkelt en liten skvätt Lillet Rouge, samt en annan sammansättning av frukt än Lillet Blanc.
Mångsidig aperitif med rik balans
Lillet karaktäriseras av dess fruktiga, kanderade noter med en balanserad fyllighet och livlig smak. Förutom den rika historien och de kunniga vinmakarna bakom Lillet, utmärks vinet av att det är en naturlig och vegansk produkt, utan vare sig tillsatser eller färgämnen.
Lillet är god att dricka som den är eller med mycket is, bär och tonic. Det finns också många klassiska cocktails genom historien med Lillet – bland annat Vesper Martini, den cocktail som Ian Flemming gjorde till Bond’s favorit, och klassikerna White Negroni och Corpse Reviver. En älskad och populär variant är Lillet Vive, bestående av Lillet Blanc och tonic, toppad med is, jordgubbar, mynta och gurka.
Njut ansvarsfullt. Dela inte vår sida med någon minderårig.
